
Wat zijn de belangrijke aspecten die je tarief bepalen? Welk minimum tarief heb je nodig dat vergelijkbaar is met je huidige maandsalaris? Hoeveel uur per week / maand besteed je doorgaans aan niet-declarabele uren zoals acquisitie en woon-/werkverkeer? In dit artikel geef ik een rekenvoorbeeld.
De afgelopen tijd heb ik deze vragen gesteld aan mensen die daar in mijn ogen een goed antwoord op kunnen geven.
Ik heb onder andere een gratis workshop bijgewoond van de firma RulersGroup, die zich verdienstelijk maakt als zaakwaarnemer voor ICT professionals.
Deze workshop vertelde e.e.a. over de facetten van het zelfstandig ondernemen en liet natuurlijk voor elk van die facetten ook zien wat RulersGroup voor je kan betekenen. Deze informatie is natuurlijk ook via Google op te zoeken, maar zo'n workshop geeft je goede gelegenheid om aan de juiste mensen je vragen te stellen, en te leren van andermans vragen. Tevens is het een mooie gelegenheid om je netwerk uit te breiden.
Het rekenvoorbeeld:
Je uurtarief bepalen is en blijft een lastig onderwerp, maar je kunt het jezelf gemakkelijk maken door in ieder geval je minimale tarief te bepalen. Het minimale (eigenlijk nominale) tarief beschouw ik als het tarief dat je nodig hebt om met 30 uur werk per week hetzelfde netto inkomen te behalen als dat je nu verdient in loondienst, er vanuit gaande dat je dezelfde werkzaamheden gaat verrichten. Een vuistregel die ik hier gebruik is dat je 10 uur per week moet rekenen voor niet-declarabele tijd zoals administratie, acquisitie en reizen. Vandaar dat ik niet met 40 maar met 30 uur per week calculeer.
Als zelfstandige heb je een aantal extra onkosten die je meeneemt in je uurtarief. Zo verzeker je je tegen ziektekosten en arbeidsongeschiktheid en sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af. Ook is het misschien handig om een pensioenpolis af te sluiten.
Even wat voorbeeldkosten:
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering | v.a. 80,- per jaar |
Arbeidsongeschiktheidsverzekering | 2200-3500 euro per jaar |
Ondernemerspensioen | v.a. 50,- per maand |
Zorgverzekering | 900 - 1100 euro per jaar |
kijk ook eens hier. |
Van het minimum uitgegaan zijn je kosten dus 3780 euro per jaar. Nu zijn polissen nogal afhankelijk van je eigen situatie, je inkomen, je wensen en hoeveel risico je wilt nemen dus je zult al snel iets hoger uitkomen. Daarom is 5000 euro per jaar een misschien realistischer bedrag, waar ik nu verder mee reken. Als je 1410 uur per jaar werkt (47 weken per jaar 30 uur per week), kost het je dus 3,54 euro per uur.
Overigens zijn de betaalde premies weer aftrekposten dus netto kost het je iets minder.
Dan heb je natuurlijk nog kosten voor je levensonderhoud (wonen, eten, kleden, rusten), en natuurlijk je vakanties en spaarwensen. Voor deze kosten kun je je huidige netto inkomen per maand nemen (als deze volstaat) en deze over 120 uur verdelen (ongeveer een maand werk). Laten we voor het gemak uit gaan van een maandsalaris van 3000 euro bruto, dus zo'n 2000 euro netto. Da's ongeveer 16,50 euro per uur.
Als je een werkplek huurt, zul je deze kosten ook moeten incalculeren. Al Googlend zag ik prijzen tussen de 0,80 en 2,50 euro per uur. Voor het gemak nemen we even 10 euro per dag, ofwel 1,25 euro per uur. Daarvoor heb je een gemiddeld kantoor met 1 bureau, 1 ontvangsttafel, telefoon en internetaansluiting. Wil je ook een eigen parkeerplaats, dan kost het iets meer :-)
Ook de kosten voor je auto moet je even berekenen. Gelukkig kun je jezelf 19 eurocent per kilometer (belastingvrij) vergoeden voor het gebruik van je auto, maar dat moet natuurlijk ook betaald worden. Als je 100 kilometer per dag rijdt voor je klus, kost je dat dus 19 euro. Per uur is dat dus c.a. 2,38 euro.
Subtotaal: 23,68 euro per uur.

Met vergelijkbare inspanning, een goed pensioen en je risico's redelijk gedekt, kom je in deze situatie uit op:
43,08 per uur.
Een bruikbare rekenhulp is te vinden op ebusters.nl. Deze stelt dat je je huidige bruto maandsalaris met 20 moet vermenigvuldigen om het minimale jaarinkomen te berekenen dat je nodig hebt om hetzelfde netto maandinkomen te houden.
Bovenstaande berekeningen zijn gemaakt met de vooronderstelling dat er 47 weken per jaar werk te doen is. Er is altijd het risico dat je minder werk te doen hebt. Misschien kies je er zelf voor om minder te werken. Dus calculeer dat risico in.
Als je deze kosten inzichtelijk hebt, is het eenvoudiger om de onderhandeling in te gaan met je toekomstige opdrachtgever.