dinsdag 21 april 2009

ZZP in de IT. Werkt dat nu nog?

Sinds een tijdje denk ik na (of 'fantaseer ik') over de mogelijkheden om als ZZP'er in de software-ontwikkeling aan de slag te gaan. Niet om nou meteen volgende week de sprong te maken, maar misschien over 1 of 2 jaar wel.
Voorlopig zit ik nog lekker bij mijn huidige baan en ook zijn daar mijn opties nog niet uitgeput. Maar het doen wat ik zelf wil, als enige verantwoordelijk te zijn voor mijn succes en falen en "het grote geld" zijn grote drijfveren om daar goed over na te denken.

Ik heb me verdiept in de mogelijkheden en onmogelijkheden, weet e.e.a. van de fiscale en administratieve afhandelingen die komen kijken en probeer nu een afweging te maken tussen de risico's en kansen.
Ik heb een redelijk uitgebreid zakelijk netwerk van kennissen van vorige werkgevers, bekenden van collega's en familie en ruime contacten met oud-jaargenoten van mijn opleiding. Met dit netwerk kan ik eventueel een tweetal klussen oppakken en zo mijn eerste halfjaar door te komen. Wat er daarna gaat komen is een groot vraagteken.

Voor een zelfstandige IT'er kan ik me voorstellen dat de huidige conjunctuur het recentelijk wat lastiger maakt om goede klussen te vinden. De enigszins beperkte mogelijkheden van de regio waar ik woonachtig ben - laten we zeggen, rond Arnhem - zullen ook niet meewerken. Al mijn huidige leads liggen ook westelijker.
De fiscale verplichting om als ZZP'er minstens 3 verschillende oprachtgevers per jaar te hebben, kan eventueel ook lastig worden als één enkele klus al 8 maanden duurt.

Ik vraag me dus de volgende (voordehandliggende) dingen af:
- Hoe gaat het momenteel met de zelfstandige IT'er?
- Hoe lukt het om in zo'n regio je klus-portfolio te vullen?
- In welke branche valt als IT zzp'er het meeste werk te halen?

Mijn 'talenten' liggen in de audiovisuele hoek, de technische automatisering en de 'hardcore' Windows development (voor de kenners: C++, COM, Win32, DirectShow etc). Maar ook sta ik niet onwillend tegenover de wat zachtere klussen waarbij eigenschappen zoals databases, web en business intelligence om de hoek komen kijken.
Wat zou een goede aanpak zijn? Mezelf profileren als audiovisuele expert en daarmee proberen passende IT klussen te oogsten? Of juist de all-round software-developer proberen te zijn om zo meer kans te maken op een klus?

Ik heb deze vragen gesteld aan bevriende ZZP'ers en als discussie op LinkedIn en kreeg gevarieerde antwoorden.
Een allround IT ZZP'er wist me te vertellen dat het laaghouden van je uurtarief en niet te kieskeurig zijn over welke opdrachten je aanneemt de gouden regels zijn om "het hoofd boven water te kunnen houden". Nu vraag ik me af of juist die instelling ervoor zorgt dat je alle eindjes aan elkaar moet knopen.


Een andere (BMW-rijdende) ZZP'er vertelde me dat je een richting moet kiezen, je uurtarief vooral niet ter discussie moet stellen en 'nee' moet durven zeggen. Die BMW had 'ie overigens van een erfenisje gekocht en datzelfde erfenisje zorgt ervoor dat hij de luxe heeft om de dingen te doen die hij leuk vindt.
Wat wel de gemeenschappelijke deler is van alle tips en adviezen die ik kreeg is dat je niet (en ik citeer) "eenzaam achter je bureau zit te typen" maar op jacht durft te gaan. Je eigen netwerk opbouwen en in stand houden en vooral "openbare" referenties maken.
Een afwachtende houding is natuurlijk funest. Jobs worden niet in je schoot geworpen, ongeacht of je je uurtarief ter discussie laat stellen of niet, en of je wel of niet 'nee' durft te zeggen.

Mijn conclusie: Het gaat dus vooral om de kwaliteit die ik zou leveren. Mijn meerwaarde zit niet in het feit dat ik 5 euro per uur minder kost. Het gaat erom dat men het meer dan de moeite waard vindt om 10 euro meer te betalen! De actieve referenties in mijn netwerk (men beveelt mij aan, zonder dat ik het ze gevraagd hebt) zijn erg afhankelijk van mijn prestaties en persoonlijkheid.

Echter moet ik wel ooit die eerste klus doen, om aan een referentie te komen. En de beste prestaties levert men door te werken met de materie die je het beste ligt. Dus lijkt het me verstandig om niet meteen te differentiëren, maar vooral klussen te gaan werven in de audiovisuele hoek.

Ik zie graag reacties van jullie ervaren ZZP'ers!

1 opmerking:

  1. Beste Rob,

    Het is een wat later reactie, maar je neemt de tijd, dus wellicht nog niet (te) laat. Wij werken vanuit ons bedrijf met zelfstandige IT professionals. Dit doen wij al meer dan 20 jaar en wij voorzien zelfstandige IT professionals van opdrachten.

    Naast het hebben van een eigen netwerk, valt de 'echte' zelfstandigheid (via eigen netwerk en contacten) goed te combineren met opdrachten via gespecialiseerde detacheerders. Zo werken momenteel duizenden zelfstandige IT professionals. Uiteraard is de markt nu aan het begin van 2010 iets minder dan een jaar geleden. Toch zijn er nog steeds voldoende mogelijkheden. Je CV is je visitekaartje en tijdens je opdracht kun je je ontwikkelen en verder doorgroeien. Wanneer je kijkt naar de bovenstaande adviezen is er van alles en iedereen wat te zeggen. Iedereen heeft zijn eigen waarheid en kan het zelf invullen. Dat is ook zelfstandigheid. Je moet je er zelf ook goed bij voelen. Het voorbeeld dat je aanhaalt over een paar euro meer, kan ik ook relateren naar ervaringen uit 2009. Vasthouden aan 'oude' prijzen, of die euro meer betekende afgelopen jaar ook regelmatig het einde van een opdracht of niet krijgen. Ga dus ook op je eigen gevoel af. Waar voel jij je prettig bij.

    Op basis van je huidige werkervaring ben je je dus al aan het ontwikkelen met je CV. Wanneer je zelfstandig gaat worden dien je je goed te oriënteren. Kijk naar je eigen netwerk, maar ook daarbuiten. Zoals aangegeven zijn er veel gespecialiseerde bedrijven, die jou ook goed verder kunnen helpen. Ook voor al je vragen zal er een antwoord zijn. Je zal af en toe wat minder kieskeurig moeten zijn, maar dat zal je ook sterk maken. Je zal niet direct rijk worden, maar als zelfstandige in de IT kun je een lekkere boterham verdienen. Al snel kun je 2, 3 à 4 keer meer verdienen, maar hou er dan rekening mee dat je ook extra lasten krijgt en zelf verantwoordelijk zal zijn voor pensioen, ziekte, arbeidsongeschiktheid, verzekeringen etc. Verder komen vakanties ook voor je eigen rekening, dus als je aan het einde 2x zo veel over kan houden, doe je het heel goed en... je bent vrij en zelfstandig!

    Neem de juiste beslissing...

    Succes, groet, Arjan.

    BeantwoordenVerwijderen